Ta hjälp av naturen (Del2)

 

För många år sedan fick någon den “briljanta” idéen att använda kemikalier för bekämpning av skadedjur på växter. Visste du att bekämpningsmedel som användes för att skydda frukter har sitt ursprung i kemikalier som uppfanns för krig? Om du har läst Silent Spring av Rachel Carson vet du hur störande detta känns. Om inte, rekommenderar jag boken starkt.

Genom åren, efter uppkomsten av kemiska bekämpningsmedel, började människan sakta inse att det kanske inte hade var den bästa idéen. Nu är vi mer medvetna om farorna.

Men för att säkra oss kålen till julbordet kan vi vända oss till naturen. Tro det eller ej, men naturen har “uppfunnit” många skadedjurskontrollanter som vi kan dra nytta av. Naturliga bekämpningsmedel är inte svåra att hitta, om du vet var du ska leta. Genom åren har jag lärt mig några väldigt bra tips som jag nu ska dela med mig av.

Det finns många blommor vars doft avskräckar ovälkomna gäster. Här är mina favoriter. De är lätta att odla och det bästa? De ser också vackra ut.

  • Lavendel: Skyddar för skadliga insekter, såsom myggor och loppor. Lavendel lockar också fjärilar och andra pollinerande insekter till trädgården. Vinn-vinn 🙂
  • Gurkört: Generellt bra mot skadliga maskar, som kålmask. Dessa maskar blir till vackra fjärilar, men som maskar är de hungriga plågoandar.
  • Marigold/Ringblomst: Håller mjöllöss borta från dina tomater.

Jag gillar att använda dessa blommor för skadedjursbekämpning speciellt eftersom de har flera användningsområden. De luktar och är vackra att se på, de är ätbara och lockar insekter som hjälper dig till trädgården. Några insekter som äter skadedhur är:

  • Nyckelpiga, vars favoritföda är bladlöss
  • Spindel
  • Geting

Du kan också bygga små gömställen eller insektshotell för att du ska få all den hjälp du behöver för att hålla skadedjur under kontroll.

Som jag nämnde i del 1, kan kaffegrut användas för att avskräcka sniglar. Ett annat sätt är naturligtvis att täcka dina växter med ett fint nät. Eller så kan man bygga en fågelskrämma för att skrämma bort fåglar från bären.

Det också många andra mormorstips. Har du någonsin hört talas om bakpulver mot myror? Men jag tycker egentligen att det inte skadar att ha myror i trädgården insekter. Faktum är att de råkar ha bladlöss på deras meny.

Vad du nu väljer att använda, var noga med att det inte skadar miljön. Ta hjälp av naturen istället! Den har trots allt varit framgångsrik i många århundraden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.