Upp- och nedvänd kaka över öppen eld

En av mina favoriter när det gäller vandring är maten. På en längre vandringstur kanske du inte vill bära onödig vikt. På en kort tur däremot gillar jag att krydda till saker ibland. Matlagning på öppen eld är hälften av glädjen av att vara utomhus. Här är ett recept som gör även den tuffaste icke-vandraren i gott humör.

Ingredienser:

115 g smör, 150 g socker, 2 stora ägg, 1 tsk vaniljpulver, 210 g vetemjöl, 1 1/2 tsk bakpulver, 1/4 tsk salt, 125 ml mjölk

Vispa ihop smör, socker och ägg för kakan. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt, vaniljpulver och till slut mjölken. Gör degen hemma och fyll i en flaska för att ta med dig. Sockret och smöret för frukten transporteras lätt i en liten låda. Glöm inte en panna, sked och valfri frukt.

När du har hittat en bra plats där du kan tända eld, tänd en eld och vänta tills den har bränt ned lite, gärna tills bara den varma glöden är kvar. På så vis blir det inte för varmt och det är lättare att kontrollera värmen under pannan. Passa på att koka kaffe medan du väntar.

Börja med att sätta smör, socker och frukt i pannan över elden. Låt det karamelliseras. Häll degen över frukten och låt den baka. Det tar vanligtvis 15 min. tills det är klart, men kan ta längre eller kortare tid beroende på värmen.

Njut kakan!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.