Hverdagsbetraktelser

Tålmodighetens brød

Det er godt å bake sitt eget brød. Min surdeigstarter bobler i sitt eget tempo. I brødets verden er det ingen hast, ingen tid å vise hensyn til. Alt som trengs er mel, vann og en liten teskje honning, omtrent annenhver dag. For et enkelt liv!

Det er et typisk surdeigsbrød som tar tid å bake. Det er ingen måte å jukse, for å prøve å få fart på tiden. Når jeg har det travelt, påvirkes det, og resultatet gjenspeiler alltid min utålmodighet. Surdeig tilgir ikke lett. Hvis du ikke bryr deg nok til å gi ham litt kjærlighet, kan du glemme alt annet.

Som med brød trenger også hagen sin tid. Jeg sår frøene mine, og så er det bare å vente. Det er ingenting du kan gjøre for å få fart på naturens naturlige hastighet. Dessuten vil du sannsynligvis ikke se de ønskede resultatene det første året du starter hagen din. Akkurat som frukttrær trenger år for å bære frukt, kan noen planter trenge et år for å produsere grønnsaker av god kvalitet. Kvalitet krever tid og tålmodighet.

Kvalitet og tålmodighet er to ord som går hånd i hånd. God vin, balsamico-eddik og ost kommer ikke av å skynde seg gjennom produksjonsprosessen, eller av å være utålmodig. Det samme kan sies om våre egne liv. Et godt liv kommer ikke av å skynde seg gjennom det. Kjærlighet vokser ikke når utålmodighet lurer over skulderen din. Suksess kommer ikke fra forhastede ting.

På grunn av moderne teknologi, har kvalitet og tålmodighet blitt revet fra hverandre. Vi lever livene våre raskere enn noen gang, og kvaliteten blir oversett. Vi starter dagen med frokost på farten og irriterer oss når bussen er 1 minutt forsinket. Ofte ser vi på klokken mens vi sjekker siste oppdatering på nett. Vi er allerede i et viktig møte før det faktisk starter, og vi er på vei til det neste før det første er over. Hjertene våre banker raskere når internett er 1/10 sekund saktere enn vanlig, vi begynner å bli stresset. Vi spiser lunsj mens vi skriver e-post og snakker med en venn på Facebook, vi sørger for «kvalitetstid».

Hvis jeg hadde noe å si som ville blitt hørt rundt om i verden, ville jeg sagt:

«Stop, breathe and bake bread» 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.