lage bivoksduker
Inspirasjon - Kreativ arkiv

Bivoksduker

Mange tenker på hvordan man kan redusere forbruket av plast i husholdningen. For mange kan dette virke umulig. For plast brukes til så mange ting. Da jeg først begynte å gå gjennom kjøkkenet for å bli kvitt unødvendig plast og redusere plastbruk, føltes det ikke lett. Det var mye jeg helt ubevisst har brukt plast til, uten å lure på om jeg kan bruke noe annet. Heldigvis finnes det løsninger! Bivoksduker for eksempel

Jeg trodde for eksempel at jeg trengte plastposer til å lagre brødet i, eller til å dekke matrester med. Lite visste jeg at det faktisk finnes alternativer. For ikke så lenge siden kom jeg over en artikkel om bivoksduker. Bivoks er et naturlig antiseptisk middel og holder maten fersk. Jeg syntes det hørtes interessant ut. De kan kjøpes i mange økologiske butikker og i helsekostbutikken. Til min glede oppdaget jeg snart at man også kan lage bivoksduker selv. Og selvfølgelig ville jeg prøve det. Her er en beskrivelse av hvordan jeg gjorde det, og hvordan resultatet.

DIY bivoksduk

Du trenger

Bivokspellets (tilgjengelig i de fleste helsekostbutikker. Noen har bivoksbiter som du kan rive med et gammelt rivjern), bomullsstoff (jeg brukte gamle laken). Du trenger også bakepapir, saks, bakplater, en gammel pensel, klesklyper og en snor eller klessnor.

Slik gjør du

Klipp bomullsstoffet til de størrelsene du ønsker, og stryk de. Sett ovnen på 75 grader. Legg et stykke bomullsstoff på en bakplate kledd med bakepapir. Fordel bivoksflak jevnt over kluten. Mengden varierer avhengig av stoffets størrelse og tykkelse. Men det tar ca. 30 gram. Sørg for at det er flak helt til kanten av kluten. Når du er fornøyd, sett platen i ovnen. Fjern igjen når bivoksen har smeltet.


Bruk penselen til å spre voksen jevnt over kluten. Hvis det er for lite voks og kluten ikke er helt dekket, kan du enkelt legge til mer og sette tilbake i ovnen. Jeg prøvde meg fram og klarte å estimere mengden bivoksflak ganske bra til slutt 🙂


Heng opp duken for å tørke, og fortsett deretter med neste duk.


Lage bivoksduker

Hvordan vet du om duken er ferdig og det ikke er for lite eller for mye voks? Vel, prøv å følge magefølelsen. Hvis du synes det er mye voks, kan du enkelt skrape av litt med en kniv. Et siste tips; unngå å få voks på bakplaten, kjøkkenbenk eller annet du er redd om. Det er vanskelig å bli kvitt. Og bruk en gammel pensel, ikke den du vanligvis maler med.


Lage bivoksduker

Resultatet ble veldig bra, og jeg er fornøyd. Det gikk mye lettere og raskere enn jeg trodde. Jeg lagde tre duker. Disse kan nå brukes i ca. ett år, og holder grønnsaker og frukt, ost, smørbrød og matrester ferske. Men de bør ikke brukes til rått kjøtt og fisk. De skal heller ikke brukes til å fryse inn mat i. Siden de ikke er 100% tett. Etter bruk kan de vaskes med litt såpe og vann.

Tenk at det slett ikke er så vanskelig å bruke annet enn plast på kjøkkenet! Gleder meg til å finne nye alternativer 🙂

Visste du at kosmetika kan inneholde mikroplast? Her er et alternativ.

Og her kan du lære mer om plast


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.